CONTENTO CONSULT

KVK 65505026

ARNHEM, EDE, NIJMEGEN, DOETINCHEM, UTRECHT, AMERSFOORT, APELDOORN, DEVENTER, ZWOLLE, 'S HERTOGENBOSCH.

BEL ME VRIJBLIJVEND: 0636 397 674.

©2019 by Contento Consult

Zoeken
  • Henk Jan Kamerbeek

Coaching en kerkgang

Onlangs maakte ik kennis met een jonge man die zich afvraagt of hij gelukkiger kan zijn als hij kiest voor ander werk. Die vraag kom ik als coach vaker tegen.Je raakt ergens verzeild, doordat je na een studie blijft hangen bij het bedrijf waar je stage loopt. Of je wordt gevraagd vanwege je gulle enthousiasme, je voelt je gevleid en zegt JA tegen een contract. Maar of dit nou de baan is die bij je past, dat vraag je je niet zo af. En jaren later, vaak zo rond je 30e of je 40e, vraag je je af waar dat vage gevoel van onvrede vandaan komt en merk je het stille verlangen in jezelf naar werk dat je kippenvel oplevert, werk dat je ECHT mooi vindt om te doen. Maar dat je (nog) niet doet en waarvan je ook nog niet weet wat het dan precies moet gaan zijn.


Een paar dagen na onze kennismaking kreeg ik van de jongeman een appje. Hij had mijn profiel nog eens nagelezen en vroeg zich af of ik als coach van (ook) kerkverlaters wel een goede coach kon zijn van een kerkganger zoals hij. Ik voelde me door deze vraag uitgenodigd om hem te gaan overtuigen, wetend dat ik hem met overtuigingskracht niet zou overtuigen. Dus heb ik uitgelegd dat ik als kerkverlater destijds erg heb moeten zoeken naar wat dan wel mijn plek was in het leven.


Want je kunt iets verlaten, maar wat is dan je bestemming, de plek waar je voelt dat je hoort? Ik was in mijn leven zo ver afgeraakt van mijn natuurlijke kracht, had me zo aangepast aan verwachtingen, dat ik volledig kwijt was geraakt wat me ‘als een oude jas’ wel paste. En zo strandde mijn huwelijk, zat ik niet bij de juiste werkgever en voelde ik me ongelukkig.

Toen ik erachter kwam wie ik echt was en wilde zijn, heb ik niet alleen de kerk verlaten, maar ik verliet veel meer: mijn vertrouwde levensplek, die me na zoveel jaar gewoonte niet meer paste. Ik verliet mijn huwelijk, ik verliet mijn werkgever, ik verliet mijn automatische piloot. Maar belangrijker: ik ging toe naar iets mooiers, ik ging doen wat voortkwam uit mijzelf, mijn eigen kwaliteiten en mijn eigen wil.


,,Wie datgene doet wat hij fijn vindt, hoeft nooit meer te werken”. Of je nou een kerk verlaat of iets anders dat je erg vertrouwd was, spannend blijft het. In je zoektocht een coach inschakelen is dan verstandig. Iemand met wie je als het ware even aan de hand mee kan lopen. Om daarna zelf lekker door te stappen. Naar een nieuwe horizon.

33 keer bekeken